1/25/2016

ULTRAZONIX – θεραπεία Δισκοπάθειας με Υπέρηχο


Σουηδοί γιατροί μπορούν να θεραπεύουν τη δισκοπάθεια με υπερήχους. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, που ταλαιπωρεί πολύ λιγότερο τον ασθενή σε σχέση με τις συνηθισμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Η μέθοδος έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική στο 70% των περιπτώσεων.


Αντί να αφαιρεθούν τμήματα του φθαρμένου δίσκου μεταξύ των σπονδύλων, οι υπέρηχοι επιδιορθώνουν τη βλάβη με μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, συγκεκριμένα με τη βοήθεια ενός λεπτού μεταλλικού καθετήρα, που διαπερνά το δέρμα και τους μύες. Τη μέθοδο έχει αναπτύξει ο Σουηδός καθηγητής Ορθοπαιδικής Lars Lidgren, της εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας Bone Support.

Η δισκοπάθεια οφείλεται κατά κανόνα σε φυσιολογική φθορά των ελαστικών δίσκων που βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης και που αποστολή τους είναι να απορροφούν τους κραδασμούς και να προσδίδουν στη σπονδυλική στήλη ευκαμψία. Οι δίσκοι έχουν ένα μαλακό, πηκτοειδή πυρήνα, που περιβάλλεται από ένα σκληρό και ινώδη δακτύλιο. Αν ο δακτύλιος χάσει τη δύναμη και την ελαστικότητά του, υφίσταται ρήξη, με αποτέλεσμα ο πυρήνας να δημιουργεί μια κήλη, που πιέζει το νωτιαίο μυελό ή τα νεύρα που ξεκινούν από αυτόν. Τα συνήθη συμπτώματα είναι μούδιασμα ή παράλυση κάποιου μέλους, έντονοι πόνοι στην πλάτη, αλλά και πόνοι που εκδηλώνονται στα άκρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κήλη συρρικνώνεται από μόνη της και τα συμπτώματα εξαφανίζονται μετά από μερικούς μήνες. Αν όμως οι πόνοι συνεχίζονται, τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Συνήθως πρόκειται για μια ανοικτή εγχείρηση, κατά την οποία αφαιρείται η δισκοκήλη ή αφαιρείται ολόκληρος ο δίσκος και αντικαθίσταται από έναν τεχνητό δίσκο. Η επέμβαση είναι αρκετά σοβαρή, απαιτεί ολική νάρκωση και παραμονή στο νοσοκομείο για κάποιες εβδομάδες. Αντίθετα, η νέα θεραπευτική μέθοδος, που λέγεται Ultrazonix, απαιτεί μόνο τοπική αναισθησία και η ανάρρωση είναι γρήγορη. Ο ασθενής μπορεί να βγει αμέσως από το νοσοκομείο.


Δεν χρειάζεται νυστέρι                  

Η θεραπεία με τον υπέρηχο γίνεται ως εξής: ένας λεπτός μεταλλικός καθετήρας περνάει μέσα από το δέρμα και τους μύες και φτάνει σχεδόν μέχρι την κήλη, στο σημείο όπου έχει εκδηλωθεί η δισκοπάθεια. Ο καθετήρας σταματά ακριβώς πριν ακουμπήσει τους ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη και από τη μύτη του εκπέμπονται κύματα υπερήχων, που εστιάζουν σε ένα σημείο γύρω στα 15 χιλιοστά μέσα στο δίσκο, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που μπορεί κανείς με ένα φακό να συγκεντρώσει τις ηλιακές ακτίνες σε ένα σημείο. Η ενέργεια από τα κύματα υπερήχων αυξάνει δραστικά τη θερμοκρασία μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Η επέμβαση είναι άκρως στοχευμένη. Λίγα χιλιοστά πιο πέρα από το συγκεκριμένο σημείο, η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 65 βαθμούς. Η υψηλή θερμοκρασία έχει ως αποτέλεσμα οι πηκτοειδείς πρωτεΐνες του πυρήνα του δίσκου να συμπυκνώνονται και να χάνουν την πορώδη δομή τους. Η περιοχή που έχει υπερθερμανθεί συρρικνώνεται, η κήλη υποχωρεί, δεν πιέζει πια τα νεύρα και οι πόνοι εξαφανίζονται.

Η νέα θεραπεία δοκιμάστηκε στα τέλη τού 2008 σε κλινικά πειράματα στα οποία πήραν μέρος γύρω στους 100 ασθενείς, ενώ το 2009 εφαρμόστηκε δοκιμαστικά σε άλλους 50. Η έρευνα, πάντως, συνεχίζεται· δεν υπάρχουν ακόμη οριστικά συμπεράσματα που θα δώσουν το «πράσινο φως» για την ευρεία εφαρμογή της μεθόδου. Πάντως, το 70% όσων υποβλήθηκαν στη θεραπεία παρουσίασε σαφή μείωση των πόνων. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι διαρκή και η επέμβαση δε χρειάζεται να επαναληφθεί. Η νέα μέθοδος είναι ούτως ή άλλως απλούστερη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά αν η δισκοπάθεια κάνει και πάλι την εμφάνισή της, όπως επισημαίνει ο Dan Morgan, υπεύθυνος για το Ultrazonix στην Βone Support.


Η μεγάλη καινοτομία της νέας μεθόδου είναι ότι τα υπερηχητικά κύματα μπορούν να εστιαστούν σε περισσότερες περιοχές και να θερμανθεί έτσι ένα μεγαλύτερο τμήμα του δίσκου, χωρίς να χρειαστεί μετακίνηση του οργάνου. Αυτό κάνει την επέμβαση ακόμη πιο ήπια. Οι υπέρηχοι εκπέμπονται από τη μύτη του καθετήρα υπό γωνία 10 μοιρών και περιστρέφοντας το μηχάνημα, χωρίς να το μετακινήσουν, οι γιατροί μπορούν να επέμβουν σε μια περιοχή με διάμετρο γύρω στα 20 χιλιοστά, δηλαδή, με μέγεθος όσο ένα μικρό φουντούκι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επέμβαση αυτή είναι αρκετή για να εξαφανιστεί η κήλη. Αυτή καθαυτή η επέμβαση διαρκεί 10 λεπτά. Άλλα 15 - 20 λεπτά χρειάζονται για να μπει ο καθετήρας στο σώμα. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί με τοπική αναισθησία. Η θεραπεία με υπερήχους είναι επίσης πολύ φτηνότερη απ’ ό,τι η συνήθης ανοικτή εγχείρηση, αλλά και σε σχέση με άλλες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως για παράδειγμα η υπερθέρμανση του πυρήνα του δίσκου με ένα θερμαντικό μέσο ή η αποκατάσταση που γίνεται με τη βοήθεια μικροσκοπίου, το οποίο μπαίνει στο σώμα από μια οπή τριών εκατοστών στην πλάτη.

ΠΗΓΗ 


Ακόμα και ο πιο έμπειρος ειδικός μπορεί να κάνει ένα λάθος που δεν εξαρτάται από τα χρόνια της εμπειρίας του. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την τοποθέτηση τη σωστή διάγνωση, επιλέγοντας το σωστό ειδικό, τη σωστή μέθοδο θεραπείας και τις σωστές τεχνικές. Και τέλος αλλά πολύ σημαντικό, το να πάρεις μια δεύτερη γνώμη συχνά αποδείχθηκε καθοριστικό.

Εμείς διαθέτουμε εμπειρία και γνώση, καθώς και επαφές με τους εμπειρογνώμονες που εργάζονται σε κορυφαίες κλινικές και νοσοκομεία, όχι μόνο στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.

Από τη ομάδα της HURSAMED
JessiHealthConsulting

hursamed@gmail.com 
                                                                  
Διαβάστε επίσης:                                                        



No comments:

Post a Comment