1/27/2016

Άλλες Θεραπευτικές εφαρμογές του υπέρηχου


Στη οδοντιατρική. Οι υπέρηχοι είναι ειδικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση με μηχανικό τρόπο της πλάκας από τις επιφάνειες των δοντιών. Το ειδικό εργαλείο (ξέστρο) που προσαρμόζεται σε αυτές δονείται με υπερηχητική συχνότητα (25-42 χιλιόκυκλοι ανά δευτερόλεπτο).

Οι συσκευές υπερήχων χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φόρα στη οδοντιατρική το 1957, προκειμένου να απομακρυνθεί με μηχανικό τρόπο η τρυγία από τις επιφάνειες των δοντιών… Σήμερα υπάρχουν ειδικά ξέστρα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν τόσο υπερουλικά, όσο και υποουλικά υποβοηθώντας σημαντικά τον οδοντίατρο στην προσπάθεια του να απομακρύνει την πλάκα. Οι υπέρηχοι είναι τελείως ακίνδυνοι τόσο για τα δόντια, όσο και για την γενική υγεία του ασθενούς. Οι υπέρηχοι δεν καταργούν τα χειροκίνητα εργαλεία, αλλά έρχονται να συμπληρώσουν και να υποβοηθήσουν το έργο τους.

Στη φυσιοθεραπεία. Οι υπέρηχοι αποτελούν ένα πολύτιμο θεραπευτικό μέσο στα χέρια του φυσιοθεραπευτή. Η αντιφλεγμονώδης, αποιδηματική και κατά συνέπεια αναλγητική τους δράση, τους καθιστά πολύτιμο μέσο θεραπείας στις οσφυαλγίες, το αυχενικό σύνδρομο, στις περιαρθρίτιδες του ώμου. Αυξάνοντας την εν τω βάθει θερμότητα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στις μυϊκές κακώσεις, στα κατάγματα, στις αρθρίτιδες αυξάνοντας την ελαστικότητα της περιοχής, την πρόληψη της δημιουργίας συμφύσεων και την προετοιμασία για την κινητοποίηση.
Βοηθούν στην επούλωση σε κακώσεις των συνδέσμων και των τενόντων και στο διαχωρισμό των ινών του κολλαγόνου, ώστε ν’ανταποκριθούν στην εναπόθεση των φορτίων βάρους .

Ενισχυτές ηχογένειας. Οι ενισχυτές ηχογένειας είναι μικροφυσαλίδες που κυκλοφορούν στο αίμα και τους ιστούς ύστερα από ενδοφλέβια χορήγηση. Έχουν συγκεκριμένη διαγνωστική σημασία επειδή απεικονίζουν και τεκμηριώνουν με πολύ συγκεκριμένο και αναλυτικό τρόπο την αγγείωση και την αιμάτωση των ιστών. Το περιεχόμενο των μικροφυσαλίδων που αποτελούν τους ενισχυτές ηχογένειας, μπορεί εκτός από το αέριο που περιέχουν οι διαγνωστικοί ενισχυτές ηχογένειας, μπορούν να περιέχουν φάρμακα. Ο υπέρηχος με ειδική συχνότητα και ειδική εστίαση της δέσμης μπορεί να επιτύχει την ρήξη των μικροφυσαλίδων και την ελευθέρωση του περιεχομένου τους σε ορισμένα όργανα-στόχους. Η φαρμακευτική αυτή διάσταση του υπέρηχου αρχίζει και εφαρμόζεται ιδιαίτερα στην ογκολογία. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη άμεση, με υψηλή συγκέντρωση, απελευθέρωση χημειοθεραπευτικού φαρμάκου στο εσωτερικό του καρκίνου ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνεται ο υπόλοιπος οργανισμός και τα υπόλοιπα ευαίσθητα όργανα από τη συνήθως σοβαρή επίδραση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.

Οι ίδιες δυνατότητες απελευθέρωσης φαρμάκου σε όργανο και ιστό στόχου αρχίζουν και εφαρμόζονται στο καρδιοαγγειακό σύστημα. Υπάρχει σκεύασμα, σε ερευνητικό επίπεδο που μπορεί να απελευθερώνει ύστερα από συγκεκριμένο υπερηχογραφικό ερέθισμα το περιεχόμενο των μικροφυσαλίδων στο μυοκάρδιο. Τα φάρμακα αυτά έχουν την δυνατότητα να προκαλούν αγγειοδιαστολή και έχουν ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση του εμφράγματος στο οξύ στάδιο. Αντίστοιχη θεραπευτική εφαρμογή ενισχυτών ηχογένεια αρχίζει να υφίσταται και στην θρομβόλυση. Γίνεται δηλαδή εφικτή η απελευθέρωση θρομβολυτικού φαρμάκου όπου αυτό χρειάζεται και συγκεκριμένα μετά εγκεφαλικό επεισόδιο στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η ίδια φαρμακευτική επίδραση μπορεί να επιτευχθεί με την απελευθέρωση θρομβολυτικού φαρμάκου στο φλεβικό σύστημα, ιδιαίτερα στην μετεγχειρητική φάση όπου η φλεβοθρόμβωση είναι συχνή επιπλοκή. Το θρομβολυτικό φάρμακο ελευθερώνεται στο σημείο που χρειάζεται και δρα τοπικά επιταχύνοντας την λύση του θρόμβου χωρίς το θρομβολυτικό αποτέλεσμα να επεκτείνεται σε ολόκληρο τον οργανισμό με τις γνωστές αιμορραγικές συνέπειες.

Θερμοκαυτηριασμός. Άλλη θεραπευτική διάσταση του υπέρηχου προκύπτει από την δυνατότητά του να καθοδηγεί καθετήρες σε όργανα-στόχους, κυρίως ογκολογικά περιστατικά. Στο άκρο του καθετήρα μπορεί να τοποθετηθεί μεταλλικός μετασχηματισμός που ελευθερώνει τοπικά μεγάλες ποσότητες. Το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης θερμικής ενέργειας στο όργανο-στόχο είναι η τήξη και καταστροφή του ιστού που ονομάζεται θερμοκαυτηριασμός. Η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη μέθοδος έχει εφαρμογές ιδιαίτερα στο ήπαρ όπου στοχοποιούνται πρωτοπαθή και δευτεροπαθή νεοπλάσματα και μεταστάσεις.

No comments:

Post a Comment