11/30/2016

Πώς τα ινομυώματα μπορούν να επηρεάσουν την αναπαραγωγικότητα της γυναίκας

Το ινομύωμα της μήτρας είναι η πιο κοινή γυναικολογική πάθηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παρουσία των ινομυωμάτων μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Με αύξησή τους ωστόσο, η μήτρα παραμορφώνεται και αρχίζει να πιέζει τα γειτονικά όργανα εμποδίζοντας την κανονική λειτουργία τους. Η μήτρα μπορεί να αλλάξει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις δικές τις λειτουργίες.

Τα ινομυώματα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Αν βρίσκονται στον τράχηλο της μήτρας τα ινομυώματα μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που διέρχονται από αυτό για να φτάσουν στα ωάρια.

Τα ινομυώματα προκαλούν αλλαγές στο σχήμα της μήτρας και έτσι εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των σπερματοζωαρίων μέσα της. Τα ινομυώματα παρεμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση των σπερματοζωαρίων στις σάλπιγγες για να φτάσουν τα ωάρια  ή ένα γονιμοποιημένο ωάριο να φθάσει πίσω στη μήτρα.
Αν προκύψει εγκυμοσύνη, τα ινομυώματα μπορούν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Τα ινομυώματα μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη αποβολή.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα ινομυώματα μπορούν να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν δυσφορία, αίσθημα πίεσης, αιμορραγία ή έντονο πόνο που μερικές φορές απαιτεί νοσηλεία.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα ινομυώματα αναπτύσσονται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Από την άλλη η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει διακοπή της παροχής αίματος των ινομυωμάτων και το νεκρωμένο ιστό να δημιουργήσει δυνατό κοιλιακό πόνο με σοβαρά προβλήματα και συνέπειες.

Αν το ινομυώμα είναι τοποθετημένο χαμηλά κοντά στο τράχηλο της μήτρας, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τη διέλευση του μωρού μέσω των φυσικών οδών γεννήσεως. Αυτό το είδους ινομυωμάτος συχνά οδηγεί στην επιλογή της καισαρικής τομής ως το μόνο δυνατό τρόπο γέννησης του μωρού.

Η παρουσία πολλαπλών ινομυωμάτων μπορεί να στρεβλώσει την αρχιτεκτονική της μήτρας και να παρεμβαίνει στις μυομητρικές συσπάσεις που οδηγούν τελικά σε ατονία της μήτρας. Αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο και αφότου το μωρό γεννιέται, όταν η μήτρα πρέπει να αναγκαστεί να αποβάλλει το πλακούντα.

Από όποια πλευρά και να το κοιτάξεις το θέμα, τα ινομυώματα είναι πρόβλημα και απαιτούν θεραπεία. Μία από τις πιο προηγμένες και πολλά υποσχόμενες θεραπείες ινομυωμάτων είναι η θεραπεία με Еστιασμένο υπέρηχο υψηλής έντασης ή όπως είναι γνώστη ως θεραπεία ΗIFU (χάιφου).  

Με τη δύναμη του υπέρηχου τα παθολογικά κύτταρα καταστρέφονται εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα. Ο γιατρός κατευθύνει μία εστιασμένη δέσμη ακουστικής ενέργειας προς το ινομύωμα με απόλυτη ακρίβεια η οποία θερμαίνει και καταστρέφει το παθολογικό ιστό, χωρίς να επηρεάζει τους κοντινούς ιστούς ή δομές. Και αυτό γίνεται σε πραγματικό χρόνο.
Eίναι εντελώς μη-επεμβατική, δεν απαιτεί ολική αναισθησία, χωρίς τομή και ουλές, χωρίς απώλεια αίματος και μολύνσεις, ακίνδυνη για την ασθενή, τον γιατρό και το περιβάλλον, διατηρεί την ακεραιότητα της μήτρας και η αναπαραγωγικότητα της γυναίκας. Η επιστροφή στο κανονικό ρυθμό ζωής είναι 2 με 4 ημέρες μετά την θεραπεία.

Λόγω όλων αυτών των πλεονεκτημάτων η θεραπεία HIFU καθίσταται προτειμώμενη επιλογή πολλών γυναικών με ινομυώματα της μήτρας παγκοσμίως.

Όσο αφορά το μέγεθος των ινομυωμάτων, 22 εκατοστά ινομύωμα της μήτρας έχει «λιώσει» χωρίς χειρουργική επέμβαση με τη θεραπεία HIFU στο Πλέβεν, Βουλγαρίας. Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος ινομύωμα, γνωστό στους ειδικούς της μη-επεμβατικής ιατρικής στον κόσμο, που υποβλήθηκε σε θεραπεία HIFU. Και 99% των γυναικών με ινομυώματα της μήτρας είναι κατάλληλα για θεραπεία HIFU.

Στην Ευρώπη η θεραπεία HIFU εφαρμόζεται επιτυχώς στην  Αγγλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στη Ρουμανία και το πιο κοντινό HIFU κέντρο βρίσκεται στη Βουλγαρία.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ

Ή γράψτε μας στο e-mail: hifumedgr@gmail.com

Διαβάστε επίσης:

12 χρόνια χωρίς καρκίνο

No comments:

Post a Comment