8/28/2015

Η πιο ήπια και φιλική προς το σώμα θεραπεία ινομυώματος μήτρας


Η πιο ήπια μέθοδος φιλική προς το σώμα τις ασθενούς για αντιμετώπιση ινομυωμάτων είναι Ο Εστιασμένος Υπέρηχος Υψηλής Έντασης (HIFU). Είναι εντελώς μη επεμβατική μέθοδος - χωρίς τομές και απώλεια αίματος. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μεγάλης διεθνής μελέτης που έγινε από τους  γιατρούς του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτή την έρευνα πήραν μέρος πάνω από 2400 ασθενούς και 20 νοσοκομεία σε διάφορες χώρες που χρησιμοποιούν θεραπεία ΗΙFU για αντιμετώπιση  της νόσου. Στης 18 και 19 Ιουλίου στη πόλη  Chongqing, Κίνα πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης  για ελάχιστα επεμβατική και μη επεμβατική ιατρική. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ενημερώτηκαν για τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, καθώς και για πολλές άλλες καινοτομίες στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής και μη επεμβατικής ιατρικής 

Στο Συνέδριο πήραν μέρος περίπου 800 άτομα από 15 χώρες -  Βρετανία, Γερμανία,  Ιταλία,  Ισπανία,  Κίνα,  Ρωσία,  ΗΠΑ,  Νότια Κορέα,  Βουλγαρία,  Νότια Αφρική και άλλα.

Καθ. Dobromir Dimitrov, DM, κορυφαίος ειδικός στο Νοσοκομείου "Αγία Μαρίνα - Πλέβεν» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, είπε ότι το επίκεντρο των επιστημονικών εκθέσεων ήταν οι δυνατότητες των ελάχιστα επεμβατικών και μη επεμβατικών μεθόδων τελευταίας τεχνολογίας παγκοσμίως για τη θεραπεία καλοηθών και κακοηθών όγκων. Συμπεριλαμβανομένων και ινομύωμα της μήτρας η οποία είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις της γυναίκας (υποφέρουν 50% των γυναικών παγκοσμίως).

*Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε μια έκθεση η οποία συγκρίνει τρεις τρόπους θεραπείας ινομυωμάτων μέχρι 5 εκατοστών σε τρεις ασθενούς:

1.   υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεσης μήτρας),
2.   μυομεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των ινομυωμάτων),
3.   θεραπεία HIFU (αφαίρεση του ινομυώματος με υπέρηχο υψηλής έντασης)

Η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι η HIFU δεν είναι μόνο η πιο φιλική προς το σώμα μέθοδος αλλά και η πιο ακίνδυνη. Η μελέτη συγκρίνει όχι μόνο τα κλινικά αποτελέσματα αλλά και οι κοινωνικές πτυχές για τις ασθενούς αυτών των τριών διαφορετικών προσεγγίσεων στη θεραπεία των ινομυωμάτων.

Τα συμπεράσματα είναι:

*Υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεσης μήτρας) - Οι επιπλοκές που συμβαίνουν μετά την επέμβαση φτάνουν τα 14% και η επιστροφή στο κανονικό ρυθμό ζωής είναι περίπου 30 ημέρες.

*Μυομεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των ινομυωμάτων) - Οι επιπλοκές φτάνουν τα 11% και η επιστροφή στο κανονικό ρυθμό ζωής είναι περίπου τρις εβδομάδες μετά την επέμβαση.

*Θεραπεία HIFU (αφαίρεση του ινομυώματος με υπέρηχο υψηλής έντασης):

J 100% μη επεμβατική – χωρίς τομή και ουλές
J διατήρηση την ακεραιότητα της μήτρας
J διατήρηση την αναπαραγωγικότητα της γυναίκας
J χωρίς απαίτηση γενικής αναισθησίας
J χωρίς απώλεια αίματος
J αβλαβή (μη-ιονίζουσα) για την ασθενή, τον γιατρό και το περιβάλλον
J γρήγορη ανάρρωση – οι επιπλοκές είναι μόνο 1,5% και η επιστροφή στο κανονικό ρυθμό ζωής είναι 2 με 4 ημέρες μετά την επέμβαση

Η έρευνα καλύπτει μια περίοδο αρκετά μεγάλη για να αποδειχθεί ότι η πλήρης ανάκτηση στις δύο πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις είναι μέσα σε 6 έως 12 μήνες. Και με τη θεραπεία HIFU η επιστροφή στη κανονική ζωή είναι στην πραγματικότητα την τέταρτη ημέρα μετά την επέμβαση.
Εκτός από αυτά τα δοκιμασμένα οφέλη για τις ασθενούς που έχουν εμπιστευτεί την θεραπεία HIFU είναι η καλύτερη επιλογή και από οικονομική άποψη.

Από το 1942  όταν αναπτύχθηκε η τεχνολογία HIFU και μέχρι σήμερα η θεραπεία αυτή καθιερώνεται όλο και περισσότερο ως επανάσταση στη θεραπεία διαφόρων κακοήθων όγκων όπως  καρκίνος του παγκρέατος, του ήπατος, του προστάτη, του μαστού, ινομυώματα της μήτρας και σαρκώματα μαλακών ιστών.

Στην Αθήνα υπάρχει επίσημος αντιπρόσωπος της HIFU Κλινική Βουλγαρίας, ο οποίος μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας, να προετοιμάσει τα χαρτιά σας και να φρονδίσει για το ραντεβού σας  με τους ειδικούς.

Για περισσότερες πληροφορίες γράψτε μας στο e-mail:




No comments:

Post a Comment