2/02/2016

Θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο (ESWT)


Τα κρουστικά κύματα έχουν φέρει επανάσταση στα πεδία της ουρολογίας και της ορθοπεδικής. Επιτρέπουν την πραγματοποίηση διαδικασιών μέσα στον οργανισμό δίχως να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίμα. Μετά την πρώτη χρήση τους στη θεραπεία των ουρικών λίθων στην ουροδόχο κύστη στις αρχές του 1980, τα κρουστικά κύματα σύντομα κέρδισαν την παγκόσμια αναγνώριση. Η χρήση των κρουστικών κυμάτων έγινε γρήγορα μια αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας στο πεδίο της ουρολογίας. Σήμερα, περίπου το 70% όλων των ασθενών που υπεβλήθηκαν σε θεραπεία νεφρού ή ουρικών λίθων θεραπεύτηκαν με εξωσωματικά κρουστικά κύματα (Λιθοτριψία). Παράλληλα, οι έρευνες στράφηκαν προς άλλες ενδείξεις στο πεδίο της ογκολογίας, της χειρουργικής, της γαστρεντερολογίας και της ορθοπεδικής. Λόγω των πολλά υποσχόμενων αποτελεσμάτων, οι μελέτες επικεντρώθηκαν περισσότερο στην ορθοπεδική.

Κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού προγράμματος πάνω στις παρενέργειες των ωστικών κυμάτων, μια Βουλγαρική/Γερμανική ερευνητική ομάδα ανακάλυψε την επουλωτική επίδραση των ωστικών κυμάτων στη θεραπεία των καταγμάτων. Παρατηρήθηκε επίσης ότι, μετά την εξωσωματική αγωγή με κρούστικά κύματα, πολλοί ασθενείς ανακουφίστηκαν από τον πόνο στην περιοχή, η οποία υπεβλήθη στην αγωγή. Αυτό το εύρημα παρότρυνε τη χρήση των ωστικών κυμάτων με σκοπό την αντιμετώπιση του πόνου, κυρίως του πόνου στους μαλακούς ιστούς κοντά στα οστά.

Ο κρουστικός υπέρηχος είναι ένα μέσο αποκατάστασης, που θεραπεύει με μεγάλη επιτυχία χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις, που δεν ανταποκρίνονται στις κλασικές μεθόδους αποκατάστασης. Ο κρουστικός υπέρηχος είναι μια μέθοδος θεραπείας, η οποία διοχετεύει κρουστικά κύματα σε συγκεκριμένους ιστούς του σώματος, με αποτέλεσμα την αύξηση της αιματικής ροής και του μεταβολισμού στην προσβεβλημένη περιοχή. O τρόπος δράσης των κρουστικών κυμάτων είναι η μετατροπή μιας χρόνιας φλεγμονώδους διαδικασίας όπως η τενοντίτιδα, σε οξεία όπου ο οργανισμός είναι ικανός να θεραπεύσει.

Η χειρουργική αίθουσα HIFU
Τα κρουστικά κύματα ενεργοποιούν τις διαδικασίες αυτοεπούλωσης του οργανισμού αποδιοργανώνοντας π.χ τα ασβεστώματα στους τένοντες, με αποτέλεσμα να διεγείρει την αναγεννητική ικανότητα των κυττάρων, που σαν τελικό όφελος έχει την αύξηση των μηχανικών ιδιοτήτων των ιστών και τη μείωση του πόνου. Τα κρουστικά κύματα έχουν ως πλεονεκτήματα να ανακουφίζουν άμεσα από τους πόνους και να μην εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες (εφόσον έχουν σωστή εφαρμογή). Η θεραπεία έχει μικρή διάρκεια περίπου 10 λεπτά…

Πηγή και περισσότερς λεπτομέριες ΕΔΩ και ΕΔΩ:

Διαβάστε επίσης:

Οχι πια μαστεκτομή!

No comments:

Post a Comment