6/28/2015

Νέα λύση για τα ινομυώματα


Τα ινομυώματα  είναι καλοήθεις όγκοι. Είναι από τους πιο συχνούς καλοήθεις όγκους της μήτρας. Αποτελούνται από ίνες κολλαγόνου και μυϊκού ιστού και έχουν συνήθως σφαιρικό σχήμα. Πολύ σπάνια μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεις όγκους. Η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τις ορμόνες του κύκλου. Το μέγεθός τους ποικίλει από  πολύ λίγα εκατοστά έως και τόσο μεγάλα που καταλαμβάνουν ολόκληρη την κοιλιά και φαίνονται σαν πρήξιμο της κοιλιάς.

Ένα ποσοστό 40-50% των γυναικών δημιουργεί και αναπτύσσει  ινομυώματα στην αναπαραγωγική ηλικία. Η ηλικία που εμφανίζονται είναι συνήθως μετά τα 35, αλλά πιο σπάνια μπορούν να εμφανιστούν και σε ηλικίες κάτω των 30.

Ανάλογα με τη θέση τους σε σχέση με την ανατομία της μήτρας διακρίνουμε:
·      τα υπορογόνια που βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας
·      τα ενδοτοιχωματικά που εγκλωβίζονται στο πλάτος του τοιχώματος της μήτρας και
·      τα υποβλεννογόνια, τα οποία προβάλουν μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα.

Τα ενδομήτρια ινομυώματα δημιουργούν συνήθως υπογονιμότητα και μηνορραγίες. Τα τοιχωματικά μπορούν κι αυτά να προκαλέσουν προβλήματα, όπως και τα προηγούμενα, όταν ξεπεράσουν το μέγεθος των 4-5 εκατοστών. Τα εξωτερικά ινομυώματα  σπανίως προκαλούν ενοχλήσεις και  χειρουργούνται μόνο σε περιπτώσεις που, λόγω μεγέθους, πιέζουν τα γύρω όργανα.

Τα ινομυώματα φαίνεται να τα δημιουργεί ο ίδιος μας ο οργανισμός. Σε ποσοστό 40 -50% υπάρχει κάποιο γενετικό σφάλμα που βρίσκεται στα γονίδιά μας το οποίο δημιουργεί τα ινομυώματα και καθορίζει και την ταχύτητα ανάπτυξης τους.
Τα ινομυώματα περιέχουν στην επιφάνεια των κυττάρων τουςυποδοχείς”. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη  που είναι οι γυναικείες ορμόνες , συνδέονται με τουςυποδοχείςκαι δίνουν εντολή για αύξηση των ινομυωμάτων. Ανάλογα με τον αριθμό των υποδοχέων στην επιφάνεια των ινομυωμάτων καθορίζεται και η ταχύτητα ανάπτυξής τους. Ο αριθμός των υποδοχέων στην επιφάνεια των κυττάρων, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, καθορίζεται γενετικά. Μετά την εμμηνόπαυση μειώνονται οι γυναικείες ορμόνες, οπότε σταματάει και η ανάπτυξη των ινομυωμάτων, τα οποία συρρικνώνονται.

Συμπτώματα

Τα ινομυώματα ποικίλλουν σε αριθμό,  μέγεθος και θέση στη μήτρα. Μπορεί να είναι μεμονωμένα  ή πολλαπλά (μέχρι και περισσότερα των 20)  και το μέγεθός τους μπορεί να είναι από αυτό μιας φακής έως ενός μικρού καρπουζιού. Τα συμπτώματα λοιπόν, αποτελούν μια συνάρτηση των παραπάνω παραγόντων (αριθμός και μέγεθος),  όπως επίσης και της ανατομικής θέσης που κατέχουν στη μήτρα.
Τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλούν τα ινομυώματα είναι: βαριές και παρατεταμένης διάρκειας περίοδοι, υπογονιμότητα, συχνουρία,  συχνές ουρολοιμώξεις,  ακράτεια ούρων, αποβολές πρώτου τριμήνου κύησης, κοιλιακά άλγη.

Διάγνωση

Αν και σε πολλές περιπτώσεις είναι εύκολη η διάγνωση των ινομυωμάτων κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης, επιπλέον εξετάσεις είναι απαραίτητες προκειμένου η διάγνωση να είναι ακριβής. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:
Υπερηχογράφημα της μήτρας - κοιλιακό ή/και διακολπικό,  υστεροσαλπιγγογραφία, υστεροσκόπηση, λαπαροσκόπηση, μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων καθορίζεται από την θέσητο μέγεθος, την συμπτωματολογία και την ηλικία της γυναίκας. Συνήθως αποφασίζεται εκπυρήνιση (δηλ. αφαίρεσή τους). Η εκπυρήνιση  γίνεται λαπαροτομικά, λαπαροσκοπικά ή υστεροσκοπικά  ενώ μερικές φορές χορηγούνται προεγχειρητικά ορμονικά σκευάσματα (GnRH- ανάλογα) για να μειωθούν σε μέγεθος και να μειωθεί η αιμάτωσή τους . Σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ολοκληρώσει το αναπαραγωγικό τους έργο συνήθως αφαιρούνται όλα τα γυναικολογικά όργανα με ολική υστερεκτομή με τα εξαρτήματα (σάλπιγγες-ωοθήκες).

Μία νέα μέθοδο για την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων είναι η HIFU (High Intensity Focused Ultrasound)Υπέρηχοςυψηλής έντασης

Είναι εντελώς μη-επεμβατική ιατρική θεραπεία, όπου η κατευθυνόμενη μέσω υπερήχων σήματος και μία μοναδική ακρίβεια επιτυγχάνεται εκτομή (τήξη) του νεοπλάσματος. Θεραπεία χωρίς συμβατική χειρουργική επέμβαση - δεν υπάρχουν τομές, καμία απώλεια αίματος, ελάχιστος κίνδυνος μόλυνσης και η έλλειψη στρες του χειρουργείου.
Η θεραπεία γίνεται με τη συσκεύη Haifu ® Μodel-JC. Η μέθοδος αυτή είναι δημοφιλές και χρησιμοποιείται ευρέως σε κορυφαία κλινικά κέντρα του κόσμου τα τελευταία χρόνια.
Πάνω από 10 000 ασθενείς με ινομυώματα της μήτρας έκαναν την Θεραπεία αυτή  - με διατήρηση της μήτρας και το   ενδοκρινολογικό τους σύστημα.

·      Περίπου το 99% των ασθενών με ινομυώματα της μήτρας είναι κατάλληλα για θεραπεία με Haifu® Model-JC.
·      Ο μέσος όγκος για εκτομή των ινομυωμάτων της μήτρας με Haifu® Model-JC είναι 80% έως
        90% - το υψηλότερο από όλες τις άλλες μορφές
        της αφαίρεσης, γνωστό μέχρι τώρα.
·      21 εκατοστά είναι το μεγαλύτερο ινομύωμα της μήτρας που  θεραπεύτικε με Haifu® Model-JC.

Η θεραπεία αυτή διατηρεί τα όργανα ανέπαφα. Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν. Και οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση μπορούν να προχωρήσουν σ΄αυτή τέσσερις μήνες μετά τη θεραπεία.

Το κοντινότερο κέντρο βρίσκεται στη Βουλγαρία.
Στην Αθήνα υπάρχει επίσημος εκπρόσωπος της Haifu Κλινική Βουλγαρίας, ο οποίος μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας, να προετοιμάσει τα χαρτιά σας και να φρονδίσει για το ραντεβού σας  με τους ειδικούς.

Ζητήστε μας περισσότερες πληροφορίες στο

και στο τηλ: 6985017387, 6995074591

No comments:

Post a Comment